Florida Grup, defensa l’educació en igualtat pel #25N

By 24 novembre, 2023Notícies

Els centres educatius que conformen Florida Grup Educatiu, s’han situat per a este 25 de novembre sota el mateix paraigua. Defensar una societat en la qual la violència exercida contra dones i xiquetes no tinga cabuda, construint una igualtat honesta i real.

En el seu conjunt des de Catarroja i Alzira fins a València, s’han desenvolupat diverses activitats en commemoració del 25N, Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra les Dones. Jornades que, portant el distintiu color morat de la igualtat, han concentrat una multitudinària participació per part d’alumnat i professorat.

Les iniciatives es van iniciar amb l’exposició ‘Entrenar la mirada feminista’ de la il·lustradora i artista contemporània Marta Colomer, també coneguda amb el sobrenom Tutticonfetti. Les seues obres, cedides per l’Ajuntament de València des del Servei d’Igualtat i Polítiques Inclusives, han girat per diferents centres de Florida Centre de Formació, començant el seu itinerari per Xúquer Centre Educatiu. Una mostra que consta de dotze panells amb imatges que al·ludeixen als micromasclismes rutinaris, promovent la detecció de les desigualtats entre homes i dones que es produeixen en la vida quotidiana i des de diferents àmbits com la televisió, l’art, les ciències o els videojocs. Dirigida a tot l’alumnat a partir de 12 anys, es podrà visitar fins al 26 de novembre a Florida Universitària i finalitzarà el seu recorregut a Florida Secundària, on romandrà del 27 al 3 de desembre.

No obstant això, la major part de les activitats s’han concentrat este 24 de novembre amb la participació de tots els centres educatius, especialment de les Escoles Infantils Ninos. Ninos ha repartit el seu rang d’actuació en més d’una desena d’escoles on, en la vespra del #25N, l’alumnat més xicotet de 0 a 3 anys s’ha bolcat a promoure l’educació en valors que contraresten les desigualtats i la violència de gènere.

La Igualteca ha sigut una de les iniciatives més populars que s’han posat en marxa en moltes de les Escoles Infantils. Exemple d’això són les de Chiva, Castalla o Vinalesa que han disposat este espai per la igualtat amb contes i històries basades en l’educació emocional. L’Escola Infantil Ninos de Carlet també ha apostat per activitats d’animació lectora amb el conte ‘Arturo i Clementina’, que ensenya a xiquets i xiquetes la necessitat d’eliminar discriminacions i diferències des de la igualtat.

Amb la mirada posada en les pròximes festivitats d’hivern, les Escoles Infantils Ninos també han reforçat les activitats de conscienciació sobre la necessària ruptura dels rols de gènere que des del joc, influeixen en com es constitueix la societat actual. Jocs simbòlics, tertúlies i campanyes sobre els joguets no sexistes i sense gènere, promovent el joc coeducatiu han sigut algunes de les propostes que s’han dut a terme a les Escoles Infantils de Castalla, La Font d’en Carròs o Callosa. Per part seua, les Escoles d’Alfafar, Picassent i Xàtiva, s’han unit a les campanyes de difusió i iniciatives dutes a terme pels Ajuntaments de cadascuna d’estes localitats, entenent la lluita contra la violència de gènere com un esforç ha de realitzar-se des de la col·lectivitat i en comunitat.

Xúquer Centre Educatiu ha interromput la jornada lectiva a les 11.45 hores, amb una concentració que ha reunit per complet a tot el centre d’ensenyament. Representants dels i les alumnes de cada etapa han sigut els encarregats de llegir el ‘Manifest pel 25N’. «Totes les persones tenim dret a ser lliures i a no estar condicionades pel pensament i actuacions d’uns altres», han compartit entre companys, companyes i l’equip docent de Xúquer, finalitzant amb un himne ja habitual en esta data, i que sona a ritme de Rozalén amb ‘La Porta Violeta’.

El Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra les Dones també s’ha treballat a nivell d’aula en Xúquer. Alumnat de FPB ha preparat una exposició que recull i analitza les últimes estadístiques quant a denúncies, agressions i violències exercides contra la dona. Des de l’etapa de Secundària, els i les estudiants han treballat en ‘L’escala de la violència de gènere’. Un projecte que inclou les actituds i fets violents que, de manera cíclica, construeixen la cadena de la violència masclista. «Denunciar i visibilitzar estos fets, són les vies que ens ajuden a trencar les baules d’esta cadena».

Florida Secundària s’ha sumat a les accions pel #25N coincidint a més amb les activitats que estan duent a terme amb motiu del Black Friday. L’alumnat ha tancat el projecte Green Friday, que en contraposició de l’actual campanya, ha dut a terme una anàlisi de les estratègies i tècniques que inciten al consum excessiu, sent una d’elles la publicitat sexista i la cossificació de la dona en el llenguatge publicitari. El taller ‘Poses’ ha realitzat un estudi sobre el tractament del cos femení, partint de l’obra de la fotògrafa Yolanda Domínguez. L’alumnat ha sigut capaç d’identificar estes pràctiques com una altra de les potes que afavoreixen la violència de gènere, dissenyant una acció artística-reivindicativa que han compartit amb la resta de l’alumnat.

Els Graus en Maestro/a en Educació Infantil i Maestro/a en Educació Primària de Florida Universitària també han apostat per l’art com a canal per a reivindicar la fi de la violència exercida contra dones i xiquetes. L’Edifici D del Campus de Catarroja ha sigut l’escenari de la instal·lació artística ‘Si la passió estreny NO és la teua talla’, coordinada per la docent Loly Arcoba de l’assignatura ‘Didàctica de l’Educació Plàstica i Visual’.

La mostra artística ha estat elaborada pel propi alumnat, utilitzant molde d’algeps que simulen el cos de la dona, sobre el qual han deixat la seua pròpia petjada habitada. Un homenatge al qual han sumat les consignes de ‘No a la Violència’ i ‘Ni Una Més’.