El Dia de la Dona (8M) en Florida Grup Educatiu remarca la coeducació pel canvi social

By 8 març, 2024Notícies

Els centres de Florida Grup Educatiu s’han sumat un any més per a commemorar el Dia de la Dona, amb activitats concentrades en totes les seues etapes educatives. Des d’infantil en Escoles Infantils Ninos, també en Xúquer Centre Educatiu, passant per Florida Secundària fins a Florida Universitària i la Universitat dels Majors.

La programació d’esta setmana ha marcat un objectiu conjunt en totes les institucions educatives que engloba la cooperativa valenciana: visibilitzar la figura de la dona a través de la seua història i simbologia mitjançant tallers, exposicions i espais oberts al debat i la reflexió de l’alumnat, amb el propòsit de generar consciència i sensibilitat sobre la importància d’aconseguir la igualtat entre homes i dones.

Conscients de la importància de l’educació en valors, Florida Grup Educatiu compartix una visió pedagògica on talent i capacitat no entenen de gènere. Des de la coeducació i la corresponsabilitat s’inculca el respecte, la col·laboració i l’enteniment mutu entre tots dos sexes.

Ja des de la infància és important fomentar este aprenentatge equitatiu entre xiquets i xiquetes per a eliminar qualsevol discriminació basada en el gènere. La coeducació en la infància és un dels eixos principals en la metodologia emprada en Escoles Infantils Ninos, que cobra major protagonisme en la commemoració del Dia de la Dona (8M). A través del joc, així com també d’activitats d’animació lectora, tallers i altres dinàmiques, es treballa des del respecte, la tolerància i l’empatia amb una perspectiva de gènere. D’esta manera, aprenen a reconéixer, valorar i celebrar les seues diferències individuals, promovent el treball cooperatiu.

Des de Xúquer Centre Educatiu, el Dia de la Dona es treballa en diferents àmbits, però el que ha aglutinat a totes les etapes educatives del centre ha sigut la confecció del mural: “Som imparables, trenquem els murs”. Una activitat d’expressió artística on l’alumnat ha deixat plasmades paraules d’apoderament i lluita pels drets de les dones, inundant del color de la igualtat les seues instal·lacions. A més, l’alumnat de 5é i 6é de Primària, així com en totes les etapes de l’ESO, han participat en l’activitat “Padlets de Dones Increïbles”. A través d’esta proposta, han ressaltat les figures de dones rellevants i la seua contribució social, tecnocientífica i cultural, compartint la seua història i trajectòria des de les xarxes socials, a través de codis QR repartits per tot el centre.

La direcció de Xúquer ha destacat també l’activitat ‘Dones en xifres’, que ha exposat diferents infografies relacionant xifres reals amb dades pròximes, reforçant la realitat social que enfronten les dones, i la seua discriminació per qüestió de gènere.

A Florida Secundària també es treballa en esta línia. Durant tot el mes de març, alumnat i professorat construirà una línia de temps que arreplegarà les lluites per la igualtat, i les conquestes de drets de les dones al llarg de la història. En concret, per al Dia de la Dona, preparen una escenografia en la qual participarà tota la comunitat educativa. Una representació iconogràfica que, des de la seua vista àrea, defendrà la reivindicació del 8M per a promoure una educació que, com a vehicle de canvi, aconseguisca una transformació social capaç de construir una societat en igualtat de condicions.

Una idea que s’ha traslladat d’igual forma a través de la Unitat d’Educació de Florida Universitària. Alumnat dels Graus en Mestre/a en Educació Infantil i Primària aprenen tècniques i estratègies en coeducació i educació en igualtat perquè, en el futur pròxim, com a professionals de l’ensenyament, puguen inculcar-lo a les aules.

En concret, està àrea d’Estudis Superiors remarca el compromís de Florida Universitària per a aconseguir l’equitat real entre homes i dones. A través d’activitats i projectes d’aula, els futurs educadors i educadores aprenen a construir ambients segurs en els quals potenciar les aspiracions de xiquetes i xiquets sense limitacions, relacionant-se des de l’empatia i el respecte mutu.

Educar en igualtat és més que un objectiu; és un compromís amb el futur de la societat. «Formar en corresponsabilitat i en igualtat a docents actuals i futurs ens acosta a eixa meta», explica Mercedes Herrero, directora de Florida Universitària. Destacava d’igual manera el recorregut d’esta institució educativa, que este curs complix 30 anys, i que sempre ha destacat per promoure la inclusió i integració en tots els seus nivells i titulacions.

Herrero remarca que «la falta de models femenins en camps STEM contribuïx al fet que les dones no trien estes disciplines. Com a resultat, els estereotips de gènere seguixen arrelats en la nostra societat, limitant les oportunitats i aspiracions al moment de seleccionar una àrea d’estudi o capacitació, i fins i tot en emprendre una carrera professional». Per este motiu, ressalta la importància d’educar en igualtat, de manera que «puguem empoderar a les xiquetes perquè se senten capaces d’estudiar qualsevol matèria i exercir qualsevol professió».

De fet, la commemoració d’este Dia de la Dona coincidix amb el desenvolupament del IV Pla d’Igualtat de Florida Universitària. Un compromís de la Direcció i del Consell Rector per continuar treballant per a aconseguir la igualtat real en l’organització. Este nou pla torna a presentar l’estratègia social de Florida Universitària estructurada en sis àrees d’acció: accés a l’ocupació, classificació professional, promoció i formació, retribucions, conciliació i ordenació del temps de treball, salut laboral i prevenció de l’assetjament sexual i de l’assetjament per raó de sexe, comunicació i llenguatge no sexista.

El Campus de Catarroja ha acollït el tancament de les activitats durant la jornada lectiva. Alumnat d’Universitària i Secundària, s’han reunit per a escoltar la lectura del manifest pel Dia de la Dona. A càrrec de la Comissió d’Igualtat de Florida al costat de representació estudiantil de diferents etapes, la lectura ha tornat a subratllar el compromís d’un projecte educatiu que treballa cada dia per a «formar una ciutadania crítica, lliure de discriminacions i de xacres com la violència exercida per qüestions de gènere».