Florida Grup Educatiu es tiny de morat

By 5 març, 2021Notícies

Docents i estudiants de Florida Grup Educatiu s’han mobilitzat a través de la programació de diferents activitats per a celebrar el Dia de la Dona treballadora

En Ninos Escoles Infantils, Xúquer Centre Educatiu i Florida Centre de Formació, entitats educatives que formen part de Florida Grup Educatiu, treballem per la igualtat d’oportunitats i per aconseguir acabar amb la bretxa salarial. En cadascuna de les etapes formatives que imparteixen els centres de la cooperativa valenciana desenvolupem aqueixa sensibilitat per a construir una societat més igualitària.

Per aquest motiu, el Dia de la Dona Treballadora, un any més, a Florida Grup Educatiu commemorem la històrica lluita de les dones per la igualtat i l’exercici efectiu dels seus drets amb la programació d’activitats per a destacar la importància de les dones en tots els àmbits socials. Amb xicotetes accions, la cooperativa continua construint un projecte per a educar en igualtat, on el talent i les capacitats no entenen de sexe.

Ninos Escoles Infantils ha programat diferents activitats en cadascuna de les seues Escoles com murals, exposicions, tallers o articles per a les famílies amb les quals visibilitzar aquest dia.

En NINOS Alfafar s’ha preparat l’exposició ‘La dona en l’Art a l’escola’, projecte d’art que s’ha dut a terme als primers mesos de curs i que culmina amb l’exposició dels quadres elaborats per les xiquetes i els xiquets en homenatge a les dones artistes.

En NINOS Quart s’enviarà un vídeo a les families que ha fet l’equip amb frases sobre la igualtat i un comunicat general, que ha redactat la delegada d’igualtat sobre les dones en la cultura. El 8 de març a les aules de NINOS Quart es treballarà el conte de Pipi Calzaslargas. Les educadores enviaran una explicació a les famílies de l’elecció d’aquest conte i s’ha programat la representació d’un teatre en la SUM per a l’alumnat de 2 a 3 anys. A la vesprada en la reunió d’equip, la delegada d’Igualtat impartirà una berena-tertúlia al pati i totes juntes faran un mural, estampat amb les bosses de pols morats.

A l’Escola Infantil Municipal NINOS de Vinalesa, es celebrarà la ‘SETMANA de la DONA’ amb diferents accions. Dilluns 8 de març es realitzarà un mural amb fotos i moments de les dones més influents i importants a les seues vides. El dimarts 9 es publicarà un article per a les famílies sobre ‘Dones en la Ciència’, el dimecres 10 publicaran un curt sobre la importància de la dona en la nostra societat. El dijous 11 duran a terme amb les criatures, una proposta per a trencar amb els estereotips de gènere. I el divendres 12, experimentaran amb els xiquets i xiquetes en la cuina.

A l’Escola Infantil Municipal Ninos Carlet també treballaran la ‘SETMANA de la DONA’ amb diferents activitats programades. El dilluns 8 de març es farà un esment especial a les dones treballadores que conformen l’escoleta i les famílies. Per a això, faran un mural amb les diverses fotografies aportades, on es posa en valor l’arribada de la dona al món laboral, i es contemplen les diverses professions dutes a terme per dones. Les exposaran en l’entrada principal de l’escoleta. A més, hi haurà un photocall, i l’escoleta repartirà llaços de color morat. De dimarts a dijous s’han preparat diversos tallers amb l’alumnat per a jugar, on se li dóna importància a la coeducació, tant en el món educatiu com laboral. I el divendres es mostrarà la conclusió, amb una exposició d’art en l’espai exterior, on l’alumnat dels diferents nivells educatius hauran treballat prèviament a la pintora Yayoi Kusama.

A l’Escola Infantil NINOS de Meliana s’exhibirà una exposició durant tota la setmana del 8-M anomenada ‘Dones Savies’ on exposaran fotografies i textos dedicades en les iaies/ueles/àvies de l’alumnat de l’escola.

A l’Escola Infantil NINOS de Picassent van començar les activitats commemoratives del Dia de la Dona el passat 3 de març amb la inauguració de la galeria d’art ‘Dones pintores’. El 4 de març es va enviar un comunicat a les famílies en les quals es parlava de la ‘Importància de la dona treballadora’ i s’animava a vindre de morat a l’escoleta. El 5 de març es projectà un vídeo de sensibilització a les famílies. El 8 de març, s’ha organitzat una Batucada al pati de l’escoleta per a fer soroll.

La setmana del 8 al 12 de març l’Escoleta Infantil NINOS de Oliva la celebra ‘Amb veu de dona’. El dilluns 8 de març, facilitaran dos llaços de color morat perquè els facen visibles. El dimarts 9 de març, exhibiran una xicoteta exposició fotogràfica amb imatges de les dones més importants de la vida dels xicotets i les xicotetes. La finalitat és plasmar les mil cares de la dona (llegint, embarassada…). El dimecres 10 de març assistiran a l’acte organitzat per l’Ajuntament en el qual es penjarà una tela de color morat a la porta de l’escola. El dijous 11 de març estarà dedicat a la poesia en veu de dona. Les mestres regalaran poesies escrites per dones a les famílies perquè les lligen a casa. L’equip de l’escola ha recitat tres poesies en un vídeo que es podrà veure quan vagen les famílies. El divendres 12 de març ho dediquem a l’art en veu de dona. Els xiquets i xiquetes han elaborat diferents obres de Frida Kahlo que s’exposaran al pati.

En Ninos La Font d’en Carròs, com a cooperativa d’ensenyament i des del compromís amb la igualtat com a organització, impulsen que el seu Pla d’Igualtat incorpore un valor social que implicarà tant a l’alumnat, les famílies, i a l’entorn de l’escola, en aquest cas l’Ajuntament. Per aquest motiu duen a terme una sèrie d’accions al llarg de tot el mes de març. Per al dilluns 8 de març els xiquets i les xiquetes portaran fotografies de les dones més importants de la seua vida que es penjaran en un mural entre famílies i docents. Al llarg de la setmana del 15 al 17 treballaran l’art amb xiquetes i xiquets, amb la pintora japonesa Yayoi Kusama. El divendres 19 de març inauguraran el llençol ‘Teixint la igualtat des de la infantesa’ amb col·laboració de l’ajuntament de la Font, el qual s’ha confeccionat amb totes les teles que han estat portant a l’escoleta. Aquest llençol estarà penjat al balcó de la Casa de la Paraula.

En Xúquer Centre Educatiu se celebrarà enguany aquest dia amb la ‘Rampa de les Dones’, un projecte durador en el temps que pretén plasmar en l’entrada del centre la imatge de dones representatives de tots els àmbits del coneixement al llarg de la història. Aquest projecte permet aprofundir en la vida i l’etapa històrica en què van viure. La proposta sorgeix des de les àrees plàstiques perquè des de Xúquer Centre Educatiu volem posar en valor l’art com a instrument per a entendre el món.

A més, des de l’àrea d’Anglés de Xúquer també s’ha realitzat un treball de recerca de dones pioneres en tots els àmbits, que han plasmat a través de visual thinking, mapes conceptuals, cartells i presentacions digitals que s’imprimiran i s’exposaran en els corredors, no sols per a posar en valor la dona com a ciutadana sinó també per a mostrar referents de totes les èpoques a les noves generacions.

D’altra banda, una de les iniciatives en les quals col·labora enguany el Grup Educatiu és la que ha posat en marxa la regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Catarroja per a homenatjar les dones, i per a la qual Florida ha cedit la paret exterior del seu pavelló per a la realització d’un mural commemoratiu del Dia de la Dona. Aquest mural, que es presentarà el pròxim 8 de març, a les 17.00h,  porta com a títol ‘Capacitats’ – les teues capacitat no depenen de cap gènere-, de l’autora Alejandra de la Torre.

Per part seua, el professorat d’Educació de Florida Universitària ha preparat diferents actes per a celebrar aquest dia. Un d’ells es durà a terme des de l’assignatura Didàctica de la música on l’alumnat compondrà dues cançons en classe a partir de dos poemes, un de Gloria Fuertes i un altre d’Emily Dickinson. I en Processos Musicals del Cicle d’Educació Infantil l’alumnat coneixerà l’obra de diverses dones compositores des d’Isabel de Villena fins als nostres dies.

També està programada en l’àrea d’Educació per al 8 de març una xarrada que portarà per títol “Mutilació genital femenina què podem fer des de l’àmbit educatiu?” a càrrec de Aminata Soucko presidenta de la Xarxa Aminata. L’activitat estarà dirigida a tot l’alumnat del 1r curs dels Graus de Magisteri d’Educació Infantil i Primària.

Des d’aquesta àrea també es celebrarà la setmana del 8 de març, una tertúlia sobre un capítol de Charo Altable: ‘Models amorosos que maten’. D’aquesta manera abordaran a l’aula el tema de la violència de gènere, relacionada amb el model d’amor romàntic.

També en el marc del dia de la dona, l’alumnat en pràctiques del Màster de Professorat de Secundària – especialitat FOL-, Uwe Scheneider i Marta Cuñat, han organitzat tallers per a treballar aspectes relacionats amb la ‘Setmana per la igualtat de gènere’. Aquestes setmanes temàtiques tenen l’objectiu de sensibilitzar a l’alumnat i gestionar la igualtat de gènere en els cicles de grau mitjà (TECAMN) i grau superior (EDI), a través d’exemples pràctics i reals en les seues professions futures i també per a la vida. Entre altres activitats l’alumnat d’EDI han creat espais integradors, activitats, jocs i dinàmiques inclusives per a treballar en el temps lliure dins del context educatiu i personal.

També des de l’àrea d’Educació s’ha programat una Conferència en línia amb una investigadora que treballa en el IATA CSIC i que parlarà de la seua experiència, quantes dones treballen allí,…. És una xarrada dirigida als grups de Ciències. També s’ha programat una activitat de pòsters de dones i ciència.

La classe de primer de Mecatrònica, d’altra banda, ha creat unes xicotetes estatuetes amb el símbol del Dia de la Dona. Les dues dones del grup triaran el millor treball. En aquesta activitat l’alumnat aprén el procés de fabricació de tall, plegat i confirmació de xapa.

Des de primer d’ASIR es celebrarà una sessió de cerca d’informació i speaking sobre WOMEN IN TECH. Per a l’activitat s’utilitzarà un power point col·lectiu i es treballarà en parelles, l’alumnat haurà de buscar informació sobre almenys 2 dones que hagen contribuït en les ocupacions STEM i al desenvolupament d’algun sector relacionat amb les TIC. L’objectiu és generar visibilitat a les figures de les dones en aquests camps usant com llengua l’Anglés (brief biography/achievements) – team work – i creant consciència.

En TSMR, es faran també diferentes activitats com la visualització d’un vídeo i recerca d’informació posterior sobre aqueix dia i la seua repercussió, drets a nivell mundial, etc.

Des de CRAI organitzaran una exposició de llibres amb alguns exemplars que s’han adquirit i que estan situats a la Biblioteca de la Dona. En paral·lel es dissenyarà un cartell amb les dades de l’exposició. A més, s’enviarà un correu al col·lectiu difonent l’activitat que s’ha desenvolupat amb el recolçament de Mavi Corell i la seua proposta docent per al  Projecte Integrat de tercer del grau d’educació sobre dona i ciència.

Florida Secundària ha organitzat una activitat amb l’alumnat que consisteix a fer-li reflexionar sobre les dones. Per a això, a través de les tutories el professorat ha plantejat que l’alumnat pense en una dona que siga el seu referent per la seua fortalesa, per la capacitat de gestionar conflictes o situacions difícil, per voler-li, per ser ací sempre al peu de canó, per la capacitat de treball i organització… ha de ser una dona pròxima.

Una vegada triada els alumnes i les alumnes li han d’escriure una carta en la qual li expliquen perquè és aqueixa dona especial, quines qualitats destaquen d’ella, perquè han pensat en ella, etc. Se’ls proposarà que quan tinguen l’oportunitat que li la donen. Algú pot llegir la seua carta si ho desitja i compartir-la en la classe.

A més es repartiran cintes de tela a cada tutoria i l’alumnat haurà d’escriure el nom de la dona en la cinta i després es penjaran totes les cintes en un arbre del pati. La idea és que aquesta activitat es realitze al llarg de la setmana que ve, en l’hora de tutoria o a la qual el/la tutor/a tinga previst.
A més, també crearan un *rosco de “passapalabra” amb paraules sobre igualtat per si en algunes tutories també volen utilitzar-ho per a jugar i fer una competició entre equips.