Parlem de tu, però no amb pena

By 24 maig, 2019Notícies

Benet Delcán Zamudio (Ayamonte, Huelva, 1954). Molts l’han definit com una de les figures essencials del moviment cooperatiu valencià. Fa uns mesos declarava en un mitjà de comunicació que, en el cooperativisme, més que la fòrmula jurídica, la clau està en la professionalitat i l’honestedat de les persones que el conformen.

Durant la seua trajectòria professional, ha participat en el naixement de cooperatives tan assolides a la nostra terra com Florida Grup Educatiu, on va ocupar altes responsabilitats en la seua dilatada trajectòria. Però també va impulsar altres projectes d’èxit, com ara La Nostra Escola Comarcal i Abacus, AKOE i ha ocupat càrrecs de responsabilitat en Consum. En la seua última etapa, va estar president de Caixa Popular, altra cooperativa que, com Florida, va nàixer fa poc més de 40 anys.

La pèrdua de Benet Delcán ha sacsejat no sols el món cooperatiu. El sector empresarial i la comunitat educativa valenciana s’ha unit en les últimes hores al dol de Carme -la seua dona-, i al dels seus fills -Dídac i Marc-. Una mort que també s’ha traslladat als mitjans de comunicació valencians, on es reflecteix la seua trajectòria marcada per la passió d’uns valors que sempre el van acompanyar.

La creença en una societat més justa, en una altra manera de gestionar els recursos, de construir un món més equitatiu i, per damunt de tot, la importància del paper de cada persona en una organització han estat claus en la vida apassionant, però també discreta de Benet Delcán.

Durant l’últim any, els companys i companyes de Florida hem tingut l’oportunitat de compartir valuoses reflexions amb Benet al voltant del que ha estat el moviment cooperatiu valencià, als diferents actes de celebració del 40 aniversari de Florida.

Benet va reflectir l’essència del cooperativisme en el seu dia a dia, en la seua tenacitat per cercar noves estratègies, en el seu interés per situar a l’Horta Sud en el mapa. Ell mateix va expressar: “Les cooperatives són societats democràtiques on prima el treball sobre el capital, amb un repartiment equitatiu dels resultats. Aquesta convicció té a veure amb les idees que no són propietat de ningú i aquí podem trobar persones de diverses opcions polítiques o religioses, però compromeses amb aquests principis, que són les que mouen el cooperativisme”. 

Els companys i companyes de Florida Grup Educatiu agraeix les paraules de suport de tantes persones davant la irreparable pèrdua de Benet. El seu buit el veurem compensat pel seu talent i la seua empremta, que continuarà al llarg dels anys amb nosaltres. Gràcies pel record en aquests moments de dol per a Florida i per al món cooperatiu valencià, que hui ha quedat orfe d’un dels seus més enèrgics impulsors.

 

Parlem de tu

“Parlem de tu, però no amb pena.

Senzillament parlem de tu, de com
ens vas deixar, del sofriment lentíssim
que va anar marfonent-te, de les teues
coses, parlem i també dels teus gustos,
del que estimaves i el que no estimaves,
del que feies i deies i senties;
de tu parlem, però no amb pena.
I a poc a poc esdevindràs tan nostre
que no caldrà ni que parlem de tu
per recordar-te; a poc a poc seràs
un gest, un mot, un gust, una mirada
que flueix sense dir-lo ni pensar-lo.”

Miquel Martí i Pol

 


La premsa valenciana recorda la trajectòria del nostre company

https://valenciaplaza.com/fallece-el-presidente-de-caixa-popular-benet-delcan

https://www.lasprovincias.es/economia/muere-benet-delcat-presidente-caixa-popular-20190523195815-nt.html

https://www.levante-emv.com/economia/2019/05/23/fallece-presidente-caixa-popular-benet/1878973.html

http://www.expansion.com/valencia/2019/05/23/5ce6f10b468aeb61308b456e.html

https://apuntmedia.es/va/noticies/economia/mor-el-president-de-caixa-popular-benet-delcan

https://alicanteplaza.es/FalleceelpresidentedeCaixaPopularBenetDelcn1

https://www.diarilaveu.com/mor-benet-declan-president-de-caixa-popular

https://www.eldiario.es/cv/economia/Fallece-Benet-Delcan-Caixa-Popular_0_902559794.html

https://www.vilaweb.cat/noticies/mort-benet-delcan-president-caixa-popular/