La Confederació de Cooperatives presenta el llibre Solidaritat i compromís. Deu accions amb ànima cooperativa

By 6 febrer, 2018Notícies

El projecte Lanza-T d’orientació laboral per a dones de Florida Universitària entre els exemples d’acció social de la publicació

La Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana ha presentat a València el llibre Solidaritat i compromís. Deu accions amb ànima cooperativa. En ell es mostra el compromís de les cooperatives valencianes amb el seu entorn social, cultural i mediambiental a través de deu projectes solidaris, protagonitzats per cooperatives de diferents classes, grandàries i sectors d’activitat, al llarg de tot el territori autonòmic.

El programa Lanza-T, desenvolupat per Florida Universitària, és una de les “Deu accions amb ànima” que arreplega la publicació editada per la Confederació de Cooperatives. La cooperativa d’ensenyament valencià va engegar Lanza-T per a ajudar a cercar ocupació a dones d’entre 36 i 45 anys amb dificultats per a accedir al mercat laboral.

El projecte Lanza-T contribueix a dotar d’eines a les persones en situació de desocupació per a aconseguir el seu apoderament, treballar habilitats emocionals i la preparació necessària per a poder exercir un treball amb les màximes garanties. El programa gratuït d’orientació professional ha aconseguit la reinserció en el mercat soci-laboral del 76% de les participants. Lanza-T ha sigut un trampolí perquè moltes dones hagen aconseguit ocupació. Florida Universitària ha aconseguit que 23 dones hagen encarrilat el seu futur professional. D’elles, 16 han trobat treball i set han decidit reorientar les seues carreres professionals, en aquest cas ampliant els seus estudis.

Amb aquesta publicació, prologada per la catedràtica d’Ètica i Filosofia de la Universitat de València, Adela Cortina, la Confederació pretén donar visibilitat a la labor silenciosa de les cooperatives per a millorar el seu entorn més pròxim. Per al seu president, Emili Villaescusa, “El llibre és una xicoteta mostra, però equilibrada, de l’acció social del cooperativisme valencià. Són solament deu exemples entre les més de 2.000 cooperatives que hi ha actualment a la Comunitat, però el llibre conté projectes de tot el territori, de tots els sectors i de totes les activitats econòmiques”.

L’acte, al que ha assistit el director general de Florida Grup Educatiu, Enric Luján, i la directora de la Fundació Florida, Ana Company, ha comptat amb la presència de la consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra. La consellera ha assegurat que “no pot haver-hi progrés econòmic si no va acompanyat d’un fort progrés social” i ha recordat que “el cooperativisme respon a dos eixos del Pacte del Botànic: rescatar persones i governar per a les persones”.

Villaescusa ha explicat que “les cooperatives volem contribuir a construir un món millor per als nostres fills i filles i per a totes les persones, sense excepció, per açò és necessari treballar des de la humilitat i amb generositat per l’interès general. Això és el que fem cada dia des de la nostra activitat econòmica”. El president de la Confederació ha recomanat que el llibre es llija “amb passió”, i ha afegit: “amb la mateixa passió que demostra cadascuna de les persones participants en les accions socials que avui es presenten”.

Deu accions amb ànima cooperativa

Els deu projectes arreplegats al llibre s’han donat a conèixer també durant la presentació a través d’un reportatge audiovisual. Es tracta d’iniciatives que miren a l’entorn més proper i posen en valor acciones solidàries i compromeses amb la societat, en àrees tan diverses com la cooperació internacional per al desenvolupament, el foment de la cultura local, la igualtat de gènere, la diversitat funcional, la salut, la nutrició o el compromís amb el medi ambient, entre unes altres.

La Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana és el màxim òrgan de representació de les empreses cooperatives i de les seues organitzacions en l’àmbit autonòmic. No té ànim de lucre i reuneix a totes les entitats associatives de cooperatives existents a la Comunitat: la d’agroalimentària, la de treball associat, la d’habitatges, la de consumidors i usuaris, la d’elèctriques, la de serveis i transports, i la de crèdit. Quasi 2.500 cooperatives, amb més dos milions i mitj de persones sòcies (aproximadament la meitat de la població en aquest territori), que generen al voltant de 75.000 ocupacions i tenen un volum de negoci de 18.000 milions d’euros.

El cooperativisme valencià, el tercer més potent d’Espanya per nombre d’empreses i ocupació, és un agent primordial de vertebració territorial i destaca per la seua pluralitat, doncs està present en tot el territori, té empreses de totes les grandàries, i actua en tots els sectors i activitats econòmiques.