Florida Grup Educatiu: ODS i compromís social per bandera

By 26 setembre, 2023Notícies

Abastat l’equador per a traspassar la meta dels ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) de l’Agenda 2030, hui s’inicia la segona etapa d’aquesta carrera de fons per un futur pròsper, més responsable, just i sostenible.

El 25 de setembre se celebra l’aniversari d’una fita històrica, quan més de 190 països van marcar en conjunt 17 línies d’actuació (ODS) per a fer front als actuals desafiaments globals des de la col·laboració i el compromís col·lectiu. Aquest pla d’acció de les Nacions Unides arriba hui a la meitat del seu recorregut i, atesos els recents estudis coordinats des de l’OMM (Organització Meteorològica Mundial), que exposen que menys d’un 20% dels ODS segueixen la ruta adequada per al seu compliment en 2030, adverteixen que encara queda un llarg trajecte per a dur a terme els propòsits establits.

Amb l’objectiu de reafirmar aquest compromís i la premissa que el compte arrere està en marxa, el Pacte Mundial de l’ONU Espanya ha llançat la iniciativa: #ODSporBandera. Una campanya que es troba dirigida als agents actors que sumen esforços cap a aquest front comú, per a unificar les seues accions sota un mateix símbol. Una bandera d’impacte global, amb la participació d’una vintena de països, que «sincronitzarà voluntats» com a declaració de responsabilitat social per a convidar a l’acció (#TogetherForTheSDGs).

Florida ha elevat la seua bandera al costat del Director General de Florida Grup Educatiu, Enrique García, la presidenta de Florida Centre de Formació COOP. V., Mercedes Aznar i una bona representació de la comunitat educativa.

Conscients de les capacitats que des del coneixement i l’aprenentatge té Florida al seu abast com a empresa socialment responsable, convertint-la en una institució capaç de generar una transformació social, la cooperativa valenciana és part activa d’aquest projecte a escala mundial.

Un compromís que, des dels seus inicis, va nàixer com a mitjà de desenvolupament i recuperació de la comarca de l’Horta Sud des de l’educació, però que gràcies al seu creixement ha pogut expandir la seua ona d’actuació, instruint professionals «líders en valors», tant dins com fora del nostre territori. Com a entitat «èticament orientada», a tots els nivells, en la promoció de la igualtat, la cura de l’entorn, la cooperació, el diàleg i la solidaritat, Florida Grup Educatiu destaca els «principis que han de definir-nos com a societat», i que busquen implementar entre els seus grups d’interés.

Aquesta direcció va quedar ja en el seu moment reflectida en el Pla Estratègic 2017-2019 de Florida, apostant pel Desenvolupament Sostenible i els Objectius marcats per Nacions Unides, amb la pretensió d’abordar les dificultats de tall econòmic, social i mediambiental, i que d’ara en avant també és una evidència en la Memòria de Sostenibilitat presentada l’any passat —publicada la primera en 2008. Una mostra dels reptes estratègics de la institució educativa per al compliment dels ODS, a través de polítiques socials i sostenibles contextualitzades dins del compromís ètic i de bon govern que remarca la declaració de la Generalitat Valenciana, la Confederació de Cooperatives, la Confederació Empresarial i el Consell de Cambres, a la qual es troba adscrita Florida.

La Memòria de Sostenibilitat recull aquesta sensibilitat, així com l’estratègia, projectes i el full de ruta que, de manera transversal, cerca el desenvolupament de l’entorn dins de l’àrea d’acció de Florida. En referència als Objectius de Desenvolupament Sostenible i seguint el model de Responsabilitat Social i Sostenible definit en aquesta memòria, es demarquen cinc procediments per a contribuir al seu compliment: aconseguir un alineament estratègic amb l’Agenda 2030 i els ODS; donar suport a la seua investigació, així com la creació i la innovació entorn del desenvolupament sostenible; transferir informació recopilada als països en desenvolupament; enfortir el compromís públic i la participació per a abordar aquests objectius i dotar a l’alumnat de coneixements, habilitats i motivació per a la seua comprensió i idear solucions concretes a aquests reptes.

En aquest context, Florida Universitària ha celebrat fins hui cinc edicions dels Premis ODS amb el patrocini de Caixa Popular. Una cita que reconeix la qualitat acadèmica i repercussió dels projectes elaborats per l’alumnat. Treballs dels quals s’analitza la seua eficàcia tècnica, la possibilitat d’aplicació i el desenvolupament pràctic, el seu grau d’innovació, i com a eix principal la seua contribució orientat cap als Objectius de Desenvolupament Sostenible.

“La societat necessita una educació per a la sostenibilitat” és una altra mostra de les accions que, en aquesta matèria, ha liderat l’entitat. L’elaboració d’aquesta Declaració Educativa, des de la Vicepresidència de la UCEV, va plantejar qüestions sobre com situar-se davant els reptes ODS, possibles respostes a l’Agenda 2023 i la implantació de l’educació com a eina de canvi social.

De la mateixa manera, i atenint-se les metes plantejades en el dècim ODS: “Reducció de les desigualtats”, per a promoure estratègies que integren la igualtat de tracte i oportunitats entre homes i dones, Florida Universitària treballa des de 2009 en el disseny i posada en marxa de Plans d’Igualtat dirigits a les empreses de l’entorn, a través del treball de consultoria en Igualtat realitzat des de la Fundació Florida. De manera interna, l’entitat impulsava en 2020 l’III Pla d’Igualtat que ja plantejava rutes i mesures orientades a l’organització.

Sumat a aquestes accions i des de la perspectiva de potenciar la identitat i la cultura cooperativa, Florida Grup Educatiu ha participat activament en la campanya #AliatealosODS al costat de CONCOVAL, la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana.

En aquest sentit i amb la voluntat de continuar treballant per a assegurar «un futur col·lectiu», la campanya #ODSporBandera atalaia des d’aquest 25 de setembre al campus de Catarroja. Una promesa per a continuar promovent la investigació que puga donar resposta als reptes socials i empresarials, un compromís per al suport d’una estructura empresarial resilient i responsable amb el medi ambient. Una aposta infinita per l’educació, amb activitats formatives que continuaran preparant a la ciutadania del demà, perfils professionals que, des de la seua metodologia exclusiva (CoopLearning), es convertisquen en referents gràcies a un aprenentatge inspirador, emocional i basat en les experiències personals.