UNICEF reconeix el projecte de “patis educatius” de Ninos en el seu IX Certamen de Ciutats Amigues de la Infància

By 21 novembre, 2018Notícies

La cooperativa valenciana d’escoles infantils rep el guardó per les seues bones pràctiques en innovació infantil

UNICEF ha reconegut a Ninos Escoles Infantils pel seu projecte L’Espai Somiat, un treball per a transformar els espais exteriors del seu centre de Picassent en patis educatius. La cooperativa valenciana d’escoles infantils rebrà aquesta “marca de qualitat” en l’IX Certamen de bones pràctiques que UNICEF concedirà a Oviedo, en la categoria de “estratègies innovadores de participació infantil i adolescent”. Amb aquest reconeixement UNICEF valora l’esforç de centres educatius com el de Ninos Monpeixet (Picassent) per a dur a terme projectes de ciutadania global i incentivar-los en la millora permanent i innovació en l’educació.

A través de L’Espai Somniat l’equip d’educadores de Picassent ha aconseguit la transformació del pati exterior en un espai pedagògic. Aquest projecte educatiu s’ha concebut en diferents dimensions. “La transformació no solament ha sigut física. També té un component emocional, una cura de la naturalesa, una gran implicació de l’equip educatiu i de les famílies de l’alumnat. Així hem aconseguit tenir una escola participativa i un espai somiat”, han destacat les dissenyadores del projecte Nati Sobrevela, Mar Moreno i Neus Albert.

El projecte de pati educatiu no solament ha involucrat a les famílies i a l’equip pedagògic. També s’han tingut en compte les aportacions d’experts en diferents matèries: jardineria, fusteria, pintura o arquitectura per a aconseguir que l’escola siga un lloc obert a la comunitat i el seu espai exterior siga un punt d’unió i de connexió amb la comunitat.

El resultat del projecte ha sigut un espai educatiu que convida a l’alumnat a descobrir i viure noves experiències en el pati, a través de materials de reciclatge, naturals i senzills. Les noves estructures i organització de l’espai exterior fomenten ara un joc més autònom, creatiu i tranquil. També generen un tipus de joc més cooperatiu, enfront de rols més competitius.

Col·laboració del programa de qualificació bàsica d’Alcàsser

Per a la creació de L’Espai Somiat, Ninos Escoles Infantils també ha explicat l’ajuda de les persones que formen part del programa formatiu de Qualificació Bàsica de l’Ajuntament d’Alcàsser, una entitat que ajuda a joves a adquirir competències per a integrar-se en el món laboral i reinserir-se al sistema educatiu. “La implicació i motivació han donat a aquest projecte un sentit social, humà, solidari i cooperatiu”, ha destacat el centre.

Amb la concessió del segell de Ciutat Amiga de la Infància, UNICEF Espanya i els seus socis de programa reconeixen el treball dels municipis espanyols en el disseny i desenvolupament de polítiques locals d’infància i joventut en sintonia amb la Convenció sobre els Drets del Xiquet, aprovada per Nacions Unides en 1989 i ratificada per Espanya en 1990.